İYOTUN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ
28 Kasım 2022
İyot Nedir?
İyot doğada pek çok kaynakta bulunan ve insan vücudunda üretilmediği için dışarıdan gıdalar ile alınması şart olan bir mineraldir.
Dünya üzerinde bulunan minerallerin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bu minerallerin yeterli ve düzenli alımının hayat kalitemizi artırarak sağlıklı bir yaşam sürmemize katkıları büyüktür. Vücudumuzun işleyiş mekanizmalarının devamlılığı açısından en önemli mineraller arasında yer alan iyotun da sağlığa faydaları merak konusudur. Ayrıca kişiler tarafından da iyot neye iyi gelir ve iyot ne işe yarar soruları sıklıkla internette araştırılmaktadır. İyot ile ilgili merak edilenleri ve bu soruların yanıtlarını aşağıdaki yazıda okuyabilirsiniz.
İyot gıdalardan yeterli miktarda alınamayan, vücudun işleyiş mekanizmalarının devamlılığının sağlanması açısından önemli ve genellikle deniz ürünlerinden elde edilebilen bir mineraldir. Toprakta ve okyanuslarda bulunduğu keşfedilmiştir. Tüm insanlar açısından iyot alımı çok önemli olsa da özellikle çocukluk ve hamilelik dönemlerinde iyot alımında aksaklık meydana gelmemesi hayati bir önem taşımaktadır. Çocukluk, bebeklik ve hamilelik döneminde gerekli miktarda iyotun alımı bebeklerin, çocukların zihinsel ve beyinsel gelişimi açısından çok önemlidir.
İyot tiroit fonksiyonlarının devamlılığı açısından çok önemli bir mineraldir. Bu mineral vücudumuzun işleyiş mekanizmasından sorumlu olan tiroid bezinin görevlerinin devamlılığı için çok önemlidir. Tiroid hormonunun sentezlenerek yetersizliğinin gelişmesinin önüne geçer. İyot eksikliği sonucu tiroit hormonlarında düzensizlikler meydana gelebilir ve tiroit hormonunun az çalışması yani hipotiroidi gelişebilir.
İyot Vücutta Pek Çok İşleyişte ve Süreçte Görev Alır;
- Tiroid bezinin çalışmasının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede tiroid bezinden salınan hormonların işleyiş mekanizmasının olması gerektiği gibi gerçekleşmesine katkı sağlar.
- Bebeklerde ve çocuklarda zihinsel gelişimin sağlıklı bir şekilde olması açısından büyük önem taşır.
- Tiroid, prostat ve meme kanseri gelişme riskini azaltır.
- Zihinsel mekanizmaların işleyişine katkı sağlar.
- Depresyon ve kaygı bozukluğu oluşumunun önüne geçer.
- Saç dökülmesini ve saçlarda cansızlaşma problemini engeller.
- Ciltte solgunluk ve kuruluk oluşması, metabolizmanın yavaşlaması gibi etkileri olan hastalıkların gelişmesinin önüne geçer.
- Üreme sağlığına ve çocuk sahibi olabilmede olumlu katkılarda bulunur.
- Bağışıklık sisteminin uygun şekilde çalışabilmesi.
- Radyasyonun zararlı etkilerini minimize eder.
- Metabolizma ve kilo dengesini korumada önemli rol oynar.
İyot İçeren Besinler;
- İyotlu tuz.
- Deniz ürünleri.
- Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak.
- Süt ve süt ürünleri.
- Yumurta.
- Çikolata.
- Soya ve soya ürünleri.
- Kırmızı renkli hazır gıda boyaları ve bu boyaları içeren vitamin takviyeleri dahil tüm gıdalar.
İyotun Zararları;
Vücuda yararlı her vitamin ve mineral gibi fazla alımında iyotun da zararlarıyla karşılaşılabilir. Bu da akıllara iyotun yan etkileri ve iyotun zararları nelerdir sorularını getirebilir. İyotun fazla kullanımı tiroid hormonlarının fazla çalışmasına yani hpertiroide neden olabilir. Hipertiroid, vücudun beyni olarak nitelendirilen tiroid bezinden salgılanan hormonların fazla çalışması durumudur. Bu hormonların az ya da fazla çalışması vücudun işleyişinde aksaklıklar meydana getirerek günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu nedenle iyotun az alımında olduğu gibi fazla alımında da ciddi zararlar meydana gelebilmektedir.
TAVSİYE: Uzmanların günlük kullanım tavsiyesi sabahaları bir bardak suya solüsyon halindeki iyotun 2 damla damlatıp içilebilir olduğu yönünde.
İyot Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- İyottan bir saat öncesi veya sonrası süre geçmeden C vitamini tüketilirse iyotun etkisi azalır. Yeterli etki görülmez. O sebeple yemekten bir saat önce iyotu suya karıştırarak içiniz.
- İyot kullanırken eğer demir eksikliğiniz var ise demir ilacı ile birlikte kullanmak zorundasınız. Çünkü iyot etki gösterebilmek için vücuttaki demir depolarını kullanır. Bu sebeple demir eksikliği yaşama durumu olabilir.
- İyot kullanırken mutlaka D vitamini eksikliğiniz varsa D vitamini kullanmalısınız.
- İyot kullanırken magnezyum klorür ve selenyum kullanılması iyotun etkinliğini artırır. Yaşanılabilecek olumsuz etkileri engeller.
- İyot kullanırken baş ağrısı sivilcelenme vs. gibi durumlar yaşayabilirsiniz bu durum oldukça normaldir. Zamanla vücuttaki eksiklikler geçtikçe bu sıkıntılar da gidecektir.
- İyot kesinlikle deriye seyreltilmeden sürülmemelidir. Yakıcı etki yapabilir. Sakın denemeyin. Mutlaka seyreltin. Yaralara yanıklara seyrelttikten sonra sürülebilir.
- İyot tentürdiyot gibi kokuya sahiptir. Çünkü tentürdiyot içerisinde de iyot mevcuttur.